WET's happening?!

Welk onderzoek gebeurt er zoals aan de wetenschapsfaculteit?

Verschillende onderzoekers lichten telkens in 15 minuten hun onderzoeksdomein toe.

Helaas waren wij genoodzaakt deze lezingen uit te stellen naar een later moment, aangezien wij de alumni van onze faculteit niet konden bereiken omwille van de nieuwe GDPR-wetgeving. Een nieuwe datum volgt binnenkort!

Lezingen

Prof. dr. Raf Ramakers

Raf Ramakers behaalde zijn master diploma Informatica in 2012 aan de Universiteit Hasselt waarna hij doctoreerde aan het Expertise Center voor Digitale Media in het vakgebied Human-Computer Interaction. Zijn doctoraat resulteerde in meerdere patenten en werd bekroond met de scriptieprijs voor de beste, meest originele doctoraatsthesis in zowel computer wetenschappen (FWO IBM innovation award) alsook ICT (FWO Nokia scientfic prize). Na enkele onderzoeksverblijven bij Autodesk Research en het Hasso-Plattner Institute werd Raf Ramakers in 2017 aangesteld als docent aan de faculteit wetenschappen waar hij les geeft en onderzoek leidt binnen de informatica en Human-Computer Interaction. Zijn onderzoek focust op nieuwe digitale maakprocessen en systemen voor het ontwikkelen van sensor systemen.

De recente ontwikkelingen in DIY digitale fabricatie machines, zoals 3D printers en laser cutters, zorgen ervoor dat deze toestellen in de nabij toekomst even wijdverspreid kunnen zijn als personal computers vandaag de dag. Echter vergt het maken van fysieke objecten en sensor systemen met deze machines veel technische kennis om het object vorm te geven, het elektronisch systeem te ontwerpen, en het systeem te programmeren. In tegenstelling heeft decennialange R&D in software systemen en tools ervoor gezorgd dat personal computers niet enkel krachtig zijn maar ook gebruiksvriendelijk. Zo kunnen mensen in de financiële sector gemakkelijk complexe berekeningen uitvoeren m.b.v. spreadsheets, wordt het steeds gemakkelijker om websites te maken en foto’s te bewerken via content management systemen en fotobewerkingspakketten. Deze presentatie introduceert personal fabrication, het onderzoeksdomein waarbinnen Raf samen met zijn team nieuwe technieken en tools ontwikkelt die het maken van sensorsystemen toegankelijk maakt voor mensen zonder technische achtergrond.

Raf Ramakers

Prof. dr. Geert Molenbergs

Geert Molenberghs

Geert Molenberghs is professor in de biostatistiek aan de Universiteit Hasselt en de KU Leuven. Hij publiceerde werk over surrogaatrespons in klinische studies, categorische data, herhaalde metingen, en onvolledige gegevens. Hij was Editor van een aantal wetenschappelijke tijdschriften: Applied Statistics, Biometrics, Biostatistics, Wiley Probability & Statistics en Wiley StatsRef. Op dit ogenblik is hij Executive Editor van Biometrics. Hij was internationaal voorzitter van de International Biometric Society, en werd tot ‘Fellow’ verkozen van de American Statistical Association. Hij kreeg de Guy Medal in Bronze van de Britse Royal Statistical Society. Hij had gast-aanstellingen aan de Harvard School of Public Health. Hij is directeur van het Interuniversitair Instituut voor Biostatistiek en statistische Bioinformatica, I-BioStat, een gemeenschappelijk initiatief van de UHasselt en KU Leuven. Hij publiceerde verscheidene boeken over herhaalde metingen, onvolledige gegevens, en surrogaatrespons in klinische studies. Hij is lid van de Koninklijke Academie voor Geneeskunde van België.

Kinderen met een zeldzame stofwisselingsziekte waarvan de behandeling al gauw een miljoen euro kost; goed werkende maar onbetaalbaar dure medicatie tegen hepatitis C; dure aids remmers die door hun prijs niet toegankelijk zijn, niet alleen in ontwikkelingslanden maar ook in Oost-Europa. We horen er regelmatig over en het staat op de radar - maar hoe komt het toch?

dr. Natalie Beenaerts

Meer info volgt

Programma

Een nieuwe datum wordt nog bepaald

  • 19.00 u.: Aanmelding
  • 19.30 u.: Lezingen
  • 21.00 u.: Receptie

Waar

Universiteit Hasselt
Campus Diepenbeek - Aula H6
Agoralaan Gebouw D
3590 Diepenbeek

Affiche WET's happening?!